Ny bärbar

Posted in | »

Min bärbara har börjat degenerera med trasigt nätverkskort, lilla batteriet tar ingen laddning och nu hårddisk-krash. Jag har börjat kollat efter ny dator och de jag har hittat som verkar trevliga är:
- HP NC 4400
- Fujitsu Siemens P7120
- Fujitsu Siemens S7110
- Sony VAIO VGN-TX3XP
FS P7120 har bara 10" skärm men har trots det 1280x800 i upplösning, riktigt trevlig! Processorn i den är en ULV (Ultra Low Voltage) och den saknar stöd för hårdvaru-virtualisering men frågan är hur stor skillnad det gör och hur mycket jag skulle använda det.
De andra maskinerna är annars ganska lika, 12" skärm (FS S7110 har 14"), T7200-processor och 5-6 h uppgiven batteritid och en ungefärlig vikt på 1.6 kg.
Jag ska söka reda på nån butik som man kan klämma lite på dom och ta med mig en Ubuntu-skiva och testa så man inte går på några minor. En av dom viktigaste faktorerna kommer att vara ljud-nivån. Låter den alls i "normalläget" (dvs en browser och/eller en emacs uppe och man bara läser eller skriver) så går den bort direkt!

Submitted by jimmy on tis, 2007-02-13 14:39

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.
AJxn (inte verifierad) Says:
tors, 2007-04-05 10:30

Jag skulle definitivt kolla stödet för ACPI i maskinen. Med bra sådant stöd i maskinen, så är Hibernate och Suspend mycket enklare att få att fungera.

Det finns, som jag förstått det, två kompilatorer för ACPI som är spridda. Den ena från Intel, som är bra. Den andra från "ni vet vem som producerar skitprogram" som är dålig. Den från MicroSoft ger problem, för Linux. Vanliga datorer med MS-ACPI kan man gå runt, och Linux har hack direkt i ACPI-stödet.

Hur testar man det då?
Ta och titta på Linux/ACPIsidan samt ladda ned deras bootbara CD som testar detta. Klart värt besväret.

Har själv en HP zd8000, som är mycket besvärligt. Med Debian/Etch så fungerar nu hibernate. Men det var en klart MS Windowsmaskin från början.

Dell verkar vilja få till det med bra Linux-stöd.
HP verkar vilja bättra sig, de har uttalat Linux-stöd på vissa maskiner. Men det är (minst) två avdelningar, så det gäller att man köper en dator från rätt utvecklingsavdelning :(
IBM har haft bra stöd länge, sägs det.
Sony verkär även ha rätt bra stöd, har jag hört.

Men jag kommer inte köpa en maskin utan att prova med en Live CD OCH Linux/ACPI-skivan innan. Eller så skall de vara Linux-certifierade maskiner, "Designed for Linux"-lapp på.

Jon (inte verifierad) Says:
mån, 2007-02-19 22:19

Hittade ditt inlägg av en slump när jag googlade S7110 och linux. S7110 Supreme är klart trevlig med 1400x1050. Funkar bra med Ubuntu. Bloggade lite om laptops just innan jag köpte:

http://bloggis.se/atte/16416

Peter (inte verifierad) Says:
tors, 2007-02-15 12:45

Jag har haft en Siemens till nyligen och planerar du att ha maskinen med dig så kan jag inte rekommendera siemens vars konstruktion är alldeles för ömtålig. ska du bara ha den på skrivbordet som ersättning för en stationär så spelar det ingen roll. Största svagheten är bildskärmen som är alldeles på tok för vek. Hårddiskarna har även bytt hårddiskar två gånger på ett år förmodligen pga för dålig kyla i chassit.

lycka till

Peter

jimmy Says:
tors, 2007-02-15 15:17

Får tacka för en väldigt intressant kommentar. Jag har tänkt pendla med den och sitta och datanörda på pendeltåg och bussar så då kanske Siemensarna får gå bort.
Vad var det för Siemens du hade?

Robert B (inte verifierad) Says:
ons, 2007-02-14 10:47

Vaion har 11,5" widescreen och väger 1,25 kg!

Som en förhållandevis nöjd ägare av en Vaio TX1XP kan jag säga att den funkat väldigt bra för mig. Prislappen är hög -- kanske omotiverat hög, men Sonys service är lysande. Jag får tyvärr meddela att den inte klarar att man häller öl i tangentbordet, men det är ju å andra sidan ett bra tillfälle att prova Sonys service på...

jimmy Says:
ons, 2007-02-14 16:18

Hehe, du kanske få skaffa en ruggad variant nästa gång.
Det ryktas dessutom att du inte låtit din linuxnörd till kompis få mickla med den så jag vet inte hur bra den funkar med linux...
Får som sagt plocka med mig Ubuntu-skivan när jag far på testar-turné.

Lentroo (inte verifierad) Says:
tis, 2007-02-13 17:25

Du verkar ha det mesta klart för dig. Personligen skulle jag dock aldrig kunna sita vid en 10" 1280x800. På tok för hög upplösning för att ögonen ska må bra. Och att öka fontarna kan ställa till allt möjligt i grafisk väg.

jimmy Says:
ons, 2007-02-14 16:08

Jag hade nog aldrig ens funderat på den maskinen om jag bara kollat på specarna men när jag kollat på den live så kom den med på min lista. Man upplever skärmen som större och den är så skarp att man klarar sig med relativt små fonter.
Jag kör relativ ofta med större fonter och jag har aldrig upplevet något problem. Dessutom kan man be beryl att zooma "GL-mässigt", man får tyvärr scrolla runt lite för att se allt men det funkar annars rätt så bra.