Hårdvara

Ruggigt häftig beräkningsnod!

Posted in | »

Nu har jag börjat om att jobba efter pappaledigheten. En av dom första sakerna jag har gjort är att skruva ihop en ny beräkningsnod. I den sitter det två moderkort som har två processor-socklar vardera. I varje sockel har vi kört med quad-core-processorer. Detta innebär att på 1U får man in 16 core! Dessutom sitter det interconnect direkt på moderkortet! Maffigare beräkningsnod får man leta efter!

Submitted by jimmy on mån, 2007-10-01 13:57

Värsta bästa nya bärbara datan

Posted in | »

Jag har nu kört en vecka med min nya bärbara och det enda jag kan säga är: Grymt trevlig bärbar! Jag är så otroligt nöjd med den, trevligt tangentbord, bra skärm och perfekt storlek och vikt! Jag var tom tvungen att städa väskan eftersom den var så tung så man märkte inte att man hade en lätt dator...

Submitted by jimmy on tis, 2007-04-24 20:26

Det blev en Dell Latitude D420!

Posted in | »

Okej, den var inte med på listan, men chefen hade kollat på den och dessutom gick den få utan Windows! Ett steg i rätt riktning till att Microsoft ska kunna få lite riktig konkurens!
Den ska förhoppningsvis komma under morgondagen vilket blir bra då jag ska vara inne på kontoret och installera upp lite masternoder till några kluster vi har sålt.

Submitted by jimmy on ons, 2007-04-11 12:04

Ny bärbar

Posted in | »

Min bärbara har börjat degenerera med trasigt nätverkskort, lilla batteriet tar ingen laddning och nu hårddisk-krash. Jag har börjat kollat efter ny dator och de jag har hittat som verkar trevliga är:
- HP NC 4400
- Fujitsu Siemens P7120
- Fujitsu Siemens S7110
- Sony VAIO VGN-TX3XP
FS P7120 har bara 10" skärm men har trots det 1280x800 i upplösning, riktigt trevlig! Processorn i den är en ULV (Ultra Low Voltage) och den saknar stöd för hårdvaru-virtualisering men frågan är hur stor skillnad det gör och hur mycket jag skulle använda det.
De andra maskinerna är annars ganska lika, 12" skärm (FS S7110 har 14"), T7200-processor och 5-6 h uppgiven batteritid och en ungefärlig vikt på 1.6 kg.
Jag ska söka reda på nån butik som man kan klämma lite på dom och ta med mig en Ubuntu-skiva och testa så man inte går på några minor. En av dom viktigaste faktorerna kommer att vara ljud-nivån. Låter den alls i "normalläget" (dvs en browser och/eller en emacs uppe och man bara läser eller skriver) så går den bort direkt!

Submitted by jimmy on tis, 2007-02-13 14:39

VoIP till folket

Posted in | »

Jag råkade nämna för chefen att jag har labbat med Asterisk och VoIP och han föll direkt för de finesser jag spånade om. När jag dessutom kör det på en så billig hårdvara som helt saknar rörliga delar började han fundera på om vi inte ska köra det på kontoret, men vi vill inte vara beroende av våra datorer för att prata i telefon. Det resulterade i att jag fick testa Elmeg IP290.

Submitted by jimmy on tis, 2006-12-26 01:48

ASUS WL-500 Premium + OpenWRT is da shit!

Posted in | »

Jag är så otroligt nöjd med mitt hårdvarubyte och att jag valde att dra på OpenWRT direkt! Hårdvaran är jättetrevlig med inbyggd vlan-switch så man kan ha olika "fysiska" nät utan att behöva krångla. Det trådlösa nätkortet fungerar också bra, jag fick bättre räckvidd så nu kan jag vara nere i tvättstugan och datanörda. Eller i alla fall streama musik dit.
Med OpenWRT får man full kontroll över hårdvaran men även möjligheten att lägga på egna applikationer och utbyggnader. Jag har bla sett till att jag kan ha skrivaren ansluten till USB-porten på den. Nu undrar folk av ordning varför man ska ha sin skrivare till brandväggen men jag har en vision att skippa de stationära datorer jag har hemma (förutom HTPC'n) och bara köra bärbart och kan man då skriva ut via brandväggen så är det ett stort plus.
Jag drog på Asterisk och konfigurerade det så den i första hand ringer på Ekiga på datorn och i andra hand på Nokians Gizmo. Just för tillfället är det väl inte världens mest spännande uppsättning men en nörd är en nörd är en nörd och televäxlar har alltid faschinerat mig.
Lite SNMP-info får jag ut, IPv6 var underbart enkelt att få igång osv osv.
Så ska ni skaffa Den Ultimata Brandväggen(TM) kan jag skarpt rekomendera ASUS + OpenWRT!

Submitted by jimmy on ons, 2006-12-06 14:39

Slutet på en epok

Posted in | »

Jag har bestämt mig för att "skrota" min gamla brandvägg som jag byggde 2002. Den gick klockrent fram till det jag skulle uppgradera från 802.11b till 802.11g då jag valde ett kort som tyvärr krävde madwifi-drivrutiner för att fungera. Efter det har den aldrig gått speciellt stabilt så jag beställde en ASUS WL-500 Premium. Orsaken till att det blev den är att man kan köra OpenWRT på den samt att den har USB2. Linksys WRT ("orginalet") verkar sakna det.
Nu är det svåra valet, ska jag skynda mig att dra på OpenWRT och hoppas att det fungerar eller ska jag göra frugan nöjd och bara ta den i drift? Tror nog jag mutar frugan med en god middag på någon restaurang och drar på OpenWRT. Undra om det räcker med lite Indiskt?

Submitted by jimmy on fre, 2006-12-01 16:23

Inte lurad, bara google-illitterat

Posted in | »

Både display och ratten har fullt stöd i LIRC 0.8.0!
Displayen är uppkonfigurerad i MythTV och man behöver inte slå på TV'n för att navigera sig fram till att tex spela musik, riktig smidigt.
Jag har inte konfigurerat upp vad ratten ska göra i Myth, bara sett till att lircd fått en vettig konfiguration som talar om vilket håll man vrider den. Se attachment.

Submitted by jimmy on ons, 2006-10-18 09:40

-12 °C men lurad

Posted in | »

Jag fick min Antec Fusion-låda i fredags och glad i hågen slet jag ut innehållet ur HTPC'n och skyndsamt men varsamt monterade jag in det i den nya, fina lådan. Allt gick på mindre än en timme och spänd av förväntan slog jag igång den och stirrade på displayen. Inte ett spår av att jag dragit igång strömmen. Jag loggade in via ssh för att gör en lsusb och se vilken device det dök upp som, men i stället för att bli glad och upplyst blev det bara besvikelse. Varken ratten eller displayen hade någon usb-drivare i Linux. Besviken googlade jag runt och hittade bara information om att det är nått proprietärt skit som ska användas. Synnerligen korkat då man skulle helt skulle slippa skriva OS-drivare om det varit två HID-device, ett tangetbord och en display. Eller en HID och en serie-port.
Jag har i alla fall skickat en fråga till antec och hoppas i på åtminståne ett svar. Tror jag vet innehållet, men om nog många bombar dom kanske dom släpper specarna så man kan roa sig med att skriva en egen drivrutin.
De tolv minusgraderna jag nämde i rubriken är cpu och hd-temp som sjunkit så mycket mot gamla lådan. Dock har jag inte stoppat in lådan i tv-bänken, får återkomma med riktig info senare.
Uppdatering: Man måste ju googla med lite mer finess, det finns drivare, men inte i standard-kärnan.

Submitted by jimmy on mån, 2006-10-16 10:39

Case-mod av min bärbara

Posted in | »

Jag har ett tag kört med min fläkt bortkopplad och det går väldigt bra så länge som man bara "fes-kör" och processorn är obelastad och speed-steppad till 600 MHz. Men ibland vill man ju faktiskt använda processorn och tex kompilera upp en ny kärna eller nått annat spännande och då räcker inte kylningen till. Jag har haft en skruvmejsel med mig och kopplat in fläkten, men det var inte så smidigt så jag började kolla om det skulle gå sätta in en brytare så man slipper det och idag gjorde jag det.
Resultatet blev väldigt lyckat och jag blev supernöjd!
Brytaren på undersidan av datorn
Inkopplingen
Kabeldragningen

Submitted by jimmy on sön, 2006-10-08 20:49