Linuxguru.se

Back Home

Väldigt smidigt med LVM

Ju mer jag har använt min HTPC desto mer har det blivit att man har sparat och för några veckor sedan så hade jag så mycket jag ville ha kvar samtidigt som jag ville spela in en massa och disken var full!
Då jag installerade den så valde jag att köra LVM trots att jag bara skulle ha en disk, men redan när jag la till min 400 Gb disk så insåg jag hur smidigt det var, man bara byggde ut vg'n, lv'n och filsystemet.
När jag nu skulle byta min 250 Gb disk mot en 750 Gb disk så var jag lite fundersam hur det skulle lösas. Då hittade jag pvmove som gör precis det jag ville! Man lägger bara till den nya disken med:

pvcreate /dev/sdc2
vgextend mygroup /dev/sdc2

när disken sen är med gruppen kör man

pvmove /dev/sda2
pvremove mygroup /dev/sda2

Trots att det var en 250 Gb disk som jag flyttade datat i från så tog det bara knappt 3 timmar!
När den sen var klar var det bara att plocka bort den "lilla" 250 Gb disken ur datorn, bygga ut lv'n med

lvextend -L+500Gb mylv

och utöka filsystemet. Voila, så fick man snabbt och enkelt 500 Gb mer att spela in på!

Ruggigt häftig beräkningsnod!

Nu har jag börjat om att jobba efter pappaledigheten. En av dom första sakerna jag har gjort är att skruva ihop en ny beräkningsnod. I den sitter det två moderkort som har två processor-socklar vardera. I varje sockel har vi kört med quad-core-processorer. Detta innebär att på 1U får man in 16 core! Dessutom sitter det interconnect direkt på moderkortet! Maffigare beräkningsnod får man leta efter!

Rocks-A-Palooza III, here i Come!

Nu bär det av till Rocks-A-Palooza III! En konferens bara om beräkningskluster och Rocks, ska bli väldigt intressant och roligt!
Hör av er om nån ska dit!

Rolig jobbvecka, tråkig privatvecka

Denna veckan har vi installerat tre beräkningskluster ute hos kund. Ett preprod-kluster (2 st 2x2 Core noder plus en master) som ska användas för att testa patchar, applikationer och andra förändringar samt två stycken stora kluster på 34 beräningsnoder (2x2 Core) samt en masternod. Kunden har lite specifika krav på integrationen så vi har gjort lite special-script som bla mergar deras passwd och group-fil med den som finns på klustret samt en hel del automounter-meckande innan allt ramlade på plats. Hårdvaran kom på plats förra fredagen och vi fick inte ström i dom förrän på måndag eftermiddag. Nätverk kom på tisdag så på 3.5 dar skulle allt fixas. Väldigt roligt, en del jobb och ett synnerligen trevligt resultat!
Vi körde lite (o-optimerad) linpack och fick ca 900 GFlops vilket kan vara acceptabelt. Jag skojade med kunden att dom var tvungen att köpa minst lika mycket till för att komma in på Top 500 och projektledaren såg allvarligt sugen ut ett tag i alla fall.
Dom stora klustrena suger i sig 11 KWatt el vilket borde ge ganska nära 11 KWatt värme med, så en lämplig villa borde inte vara några problem att värma med datorkraft.

Privat har veckan varit tråkigare då jag varit gräsänkling. Maria och Viktor har varit uppe hos mormor och morfar. Det har iofs varit lite bra med då jag har jobbat över nästan varje kväll. Men nu är dom hemma och det känns (som vanligt) jättebra! Det enda roliga jag gjort när jag varit ledig har varit att dra igång MythTV.nu

Värsta bästa nya bärbara datan

Jag har nu kört en vecka med min nya bärbara och det enda jag kan säga är: Grymt trevlig bärbar! Jag är så otroligt nöjd med den, trevligt tangentbord, bra skärm och perfekt storlek och vikt! Jag var tom tvungen att städa väskan eftersom den var så tung så man märkte inte att man hade en lätt dator...

Det blev en Dell Latitude D420!

Okej, den var inte med på listan, men chefen hade kollat på den och dessutom gick den få utan Windows! Ett steg i rätt riktning till att Microsoft ska kunna få lite riktig konkurens!
Den ska förhoppningsvis komma under morgondagen vilket blir bra då jag ska vara inne på kontoret och installera upp lite masternoder till några kluster vi har sålt.

Ny bärbar

Min bärbara har börjat degenerera med trasigt nätverkskort, lilla batteriet tar ingen laddning och nu hårddisk-krash. Jag har börjat kollat efter ny dator och de jag har hittat som verkar trevliga är:
- HP NC 4400
- Fujitsu Siemens P7120
- Fujitsu Siemens S7110
- Sony VAIO VGN-TX3XP
FS P7120 har bara 10" skärm men har trots det 1280x800 i upplösning, riktigt trevlig! Processorn i den är en ULV (Ultra Low Voltage) och den saknar stöd för hårdvaru-virtualisering men frågan är hur stor skillnad det gör och hur mycket jag skulle använda det.
De andra maskinerna är annars ganska lika, 12" skärm (FS S7110 har 14"), T7200-processor och 5-6 h uppgiven batteritid och en ungefärlig vikt på 1.6 kg.
Jag ska söka reda på nån butik som man kan klämma lite på dom och ta med mig en Ubuntu-skiva och testa så man inte går på några minor. En av dom viktigaste faktorerna kommer att vara ljud-nivån. Låter den alls i "normalläget" (dvs en browser och/eller en emacs uppe och man bara läser eller skriver) så går den bort direkt!

Virtuella Isbella

Vi byggde om i South Pole's serverrum i helgen och Xenifierade våran NFS/NIS/CUPS-server samt servern till vårat testsystem. I samma veva uppgraderade vi nätet till Gbit. Vi testade lite nätprestanda med netperf och när vi fortfarande rsyncade över datat från den gamla servern orkade den skyffla nästan 500 Mbit/s! Riktigt imponerande!
Nu ska vi bara köra vlan in till servern så är allt virtuellt...

Terms