Kärna

Information om kärnan, nya versioner, patchar, egna hack och så vidare

Bort med bastarden

Posted in | »

Nu äntligen har jag gjort ett ordentligt ryck att göra min brandvägg bra! Vaknade i 05.45(!) i lördags och bestämde mig för att få bort IRQ-krockarna mellan pccard-kontrollern och pci-kortet som mitt moderkort inte verkar klara av.
Jag började med att bygga om en pci-raiser för klura ut vilken irq som kortet använde. Tanken var att när jag lyckats få fram det skulle jag ta fram lödyxan och koka fast en kabel för att använda någon annan irq. Provade skrapa av alla ledningar, en efter en, och fortfarande fick kortet en interrupt! Antog att jag missuppfattat hur pci-bussen såg ut och tog en annan approach, tejp! Slöjdade lite snygga tejp-bitar för att koppla bort valfri pinne från pci-bussen och gick igenom lite alternativ men inget fungerade... Ack och ve, men skam den som ger sig!
Jag såg till att jag fick bättre ljus och gick igenom alla byglar på moderkortet och där satt den! Den bygel som valde om man skulle ha pccard-kontrollern enablade! Byglade bort den och slapp äntligen kollisionerna!
Efter det började projekt "Bort med FreeBSD!". Jag har haft Linux på den tidigare men eftersom den strulade installerade jag FreeBSD på en hårddisk för att se om den gick bättre. Efter mycke testande insåg jag då att det antagligen inte var Linux det var fel på utan kollisionerna mellan interrupten.
Jag plockade fram min Compact Flash med Linux på. Tankade hem 2.6.13, uppdaterade madwifi och efter lite kompilerande tankades allt över och bootades upp och lyckan var stor när allt gick igång! Nästan... Självklart var det problem med att få igång det trådlösa nätet. Jag felsökte med alla mina trådlösa maskiner som klienter och ingen ville associera med brandväggen. Googlade runt ett tag och insåg att den option jag behövde tidigare ställde till det för mig. Tog bort den och lyckan var gjord! Allt fungerar som det ska!
Bestämde mig för att uppgradera den Debian som går på den och upptäckte att jag någon gång flyttat över /var/lib/dpkg till ramdisken och inte flyttat tillbaka den innan omboot, dvs all information om vad som var installerat på den gått förlorad! Vilket mörker! För att få till något som kunde användas kopierade jag allt under /var/lib/dpkg från min tablett-pc och utgick från. Tack vare den datan kunde jag bygga upp databasen mha dpkg -S /bin/* /usr/bin/* /lib/* /usr/lib/* samt apt-get -u --reinstall --fix-missing install $paket.
Så, efter flera timmars hackande, är jag tillbaks till Linux och kan (förhoppningsvis) skruva ihop brandväggen och göra frugan glad!

Submitted by jimmy on mån, 2005-09-12 12:38

Konvertering av linuxguru.se

Posted in | »

I helgen har jag konverterat linuxguru.se från en UML-nod till en Xen-nod. Detta innebar en ny host-kärna, Xen-verktyg och guest-kärnor.
Första försöket körde jag med den linux-kärna som följde med Xen, och när jag testade detta så gick det seeegt! Jag startade "gamla" linuxguru-noden i UML och det gick fruktansvärt långsamt. Jag hade räknat med att det skulle gå lite långsammare eftersom det Xen-host-kärnan jag körde med inte hade SKAS-patchen för att få någorlunda prestanda.
Felet lokaliserades snabbt till att det inte gick slå på DMA mot disken. Detta berodde på att mitt moderkorts IDE-chip inte var med i standard-kärnan.

Submitted by jimmy on mån, 2005-06-13 12:53

First post!

Posted in | »

Nu har jag dragit igång linuxguru.se! Detta är en sida där jag dels ska blogga, men även skriva artiklar, lägga upp lite trixs och tips och rekomendationer.
Jag kör hela linuxguru.se som en UML-node. I den kör jag för närvarande Apache2 med drupal för att hantera innehållet. För att blogga kommer jag att använda gnome-blog.

Submitted by jimmy on sön, 2005-05-08 22:34